Recepty

Maso na roládu naklepeme, pomažeme olejem, okořeníme a osolíme. Můžeme přidat i kousky celých bylinek. Zarolujeme a zavážeme nití. Pečení masa v roládě maso tolik nevysuší a zachová lépe chuť.

Chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Máslo rozpustíme v hrnci a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu. Přidáme hladkou mouku na zásmažku. Zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu, vsypeme nakrájený chřest a povaříme asi 20 minut, dokud chřest...

Na sádle osmažíme cibulku. Jakmile začne chytat barvu (pro neznalce - přestane být bílá, ale začne pomalu žloutnout), přidáme nakrájený česnek a ještě chvilku restujeme. Když česnek začne vonět, přidáme maso. Zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Pak osolíme, opepříme a ještě chvilku restujeme. Jakmile už cibulka začne zlátnout, podlijeme vodou nebo...

Chřest pečlivě oloupeme škrabkou a ukrojíme tvrdé konce, čímž dosáhneme stejné délky všech stonků. Do kastrolu s vodou přidáme máslo, koření a 1 lžičku soli. Uvedeme do varu, vložíme chřest spolu s kusem chleba a necháme pomalu táhnout, dokud nebude měkký (cca 8-12 min podle tloušťky chřestu). Chleba nám stáhne hořkost chřestu. Hotový chřest...