Chřestový krém s petrželovým pestem 

Chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Máslo rozpustíme v hrnci a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu. Přidáme hladkou mouku na zásmažku. Zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu, vsypeme nakrájený chřest a povaříme asi 20 minut, dokud chřest nezměkne.

Vyjmeme několik kousků chřestu, které použijeme nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujeme. Můžeme použít ponorný mixér. Lžíci chladného másla rozkrájíme na kousky, které vložíme do polévky a rozmícháme. Potom už polévku nevaříme, jen dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, nakonec chřestový krém ještě zjemníme smetanou. Chřest, který jsme si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekáme a spolu s petrželovým pestem ozdobíme. Jemný chřestový krém podáváme s křupavým pečivem. 

Na přípravu polévky budeme potřebovat:

  • 1 svazek chřestu
  • 1 šalotku
  • 100g másla
  • muškátový květ
  • sůl
  • 1 smetanu
  • 700ml zeleninového vývaru
  • 70g hl. mouky.

Na přípravu pesta použijeme:

  • 100ml olivového oleje
  • 50g petrželky
  • 2 polévkové lžíce Parmezánu
  • sůl

vše do hladka rozmixujeme.