Chřestový krém s petrželovým pestem
Chřest
očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a
nakrájíme nadrobno. Máslo rozpustíme v hrnci a osmahneme na něm nakrájenou
cibuli, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu. Přidáme hladkou mouku na
zásmažku. Zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu, vsypeme nakrájený chřest
a povaříme asi 20 minut, dokud chřest nezměkne.
Vyjmeme
několik kousků chřestu, které použijeme nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujeme.
Můžeme použít ponorný mixér. Lžíci chladného másla rozkrájíme na kousky, které
vložíme do polévky a rozmícháme. Potom už polévku nevaříme, jen dochutíme solí,
pepřem, muškátovým květem, nakonec chřestový krém ještě zjemníme smetanou.
Chřest, který jsme si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekáme a spolu s petrželovým
pestem ozdobíme. Jemný chřestový krém podáváme
s křupavým pečivem.
Na přípravu polévky budeme potřebovat:
- 1 svazek chřestu
- 1 šalotku
- 100g másla
- muškátový květ
- sůl
- 1 smetanu
- 700ml zeleninového vývaru
- 70g hl. mouky.
Na přípravu pesta použijeme:
- 100ml olivového oleje
- 50g petrželky
- 2 polévkové lžíce Parmezánu
- sůl
vše do hladka rozmixujeme.