Chřest s holandskou omáčkou

Suroviny:

  • 20 stonků bílého chřestu
  • 50 g másla
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 4 snítky tymiánu
  • žitný chléb 1 ks
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • (2-3 lžíce vody z vření chřestu)
  • 1 lžíce bílého vína
  • 1/2 citrónu sůl pepř

Postup přípravy receptu:

Chřest pečlivě oloupeme škrabkou a ukrojíme tvrdé konce, čímž dosáhneme stejné délky všech stonků. Do kastrolu s vodou přidáme máslo, koření a 1 lžičku soli. Uvedeme do varu, vložíme chřest spolu s kusem chleba a necháme pomalu táhnout, dokud nebude měkký (cca 8-12 min podle tloušťky chřestu). Chleba nám stáhne hořkost chřestu. Hotový chřest vyjmeme a zchladíme studenou vodou, pokud ho nebudeme ihned podávat.

Během vaření chřestu si připravíme omáčku. V menším rendlíku smícháme žloutky, vodu z chřestu, víno a citrónovou šťávu. Pomalu zahříváme na plotně za stálého šlehání až do husté pěny. Odstavíme a opatrně vmícháme teplé (nikoliv horké) rozpuštěné máslo. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Chřest na talíři přelijeme omáčkou a ozdobíme např. cherry rajčátky a salátem.