Roblín
Košík
0
0,00 Kč
Menu
Close Menu
  • Úvod
  • Prodej ze dvora
  • O nás
  • Filozofie
  • Kontakt
  • Aktuality
  • Fotogalerie naší psí smečky Pyrenejských horských psů:
  • Nový blog
  • Nový blog
Více

Fotogalerie

Bagrujeme výkop pro chřest
Bagrujeme výkop pro chřest
Vysazené záhony
Vysazené záhony
semené tobolky chřestu
semené tobolky chřestu
Tobolka a semena pro setí
Tobolka a semena pro setí
Vzešlé rostlinky ve výsevové misce
Vzešlé rostlinky ve výsevové misce
Litrové kontejnery s výsadbou
Litrové kontejnery s výsadbou
Chřestovna na podzim druhého roku
Chřestovna na podzim druhého roku
Záhony zakryté během sklizně
Záhony zakryté během sklizně
Po odhrábnutí vyřezáváme první sklizeň
Po odhrábnutí vyřezáváme první sklizeň
Fazochy ze čtyřleté rostliny
Fazochy ze čtyřleté rostliny
Sklízíme asi 1000kg za sezonu
Sklízíme asi 1000kg za sezonu
E-shop

ZAHRADNICTVÍ BÍLÝ JEDNOROŽEC 

Cenik prodeje ze dvora- listopad 2020

brambory kg 10,- ( i na uskladnění)-

celer s natí kg 60,-

pór kg 60,-

mrkev kg/ 48,- čerstvá

kukuřice balík 4ks/ 100,- sladká na gril (chlazená nebo mražená)-

cibule kg /40,-

česnek kg/ 200,- český paličák

petržel svazek/ 30,- kořenová s natí cca 300g

dýně Hokaido kg/ 50,-

mangold svazek/ 30,- listy na salát cca 200g

kedlub. Gigant kg/ 65,-

koření 100g/ 25,- pažitka, petržel, rozmarýn, máta, tymián, šalvěj.

semínka chřestu 100,/- sáček 200kusů s návodem na pěstování

jablečná šťáva 1l  /  100,- + záloha na láhev 10,- vratná,
šťáva konzervovaná jen varem,bez konzervantů, z vyzrálých jablek nestříkaných, nejvyšší kvality.
 

mražené ovoce   1l/110,-  maliny, ostružiny, josta, muchovník,      švestky, borůvky,

maso 1kg/ 250.- mladé hovězí, jehněčí, jedinečná chuť celoročně pasených zvířat z čistého prostředí CHKO.(chlazené/mražené)
vše vakuované
 
včelí med 1kg/200,-  z našich úlů

všechna produkce je v biokvalitě, (pěstovaná bez chemického hnojení a bez postřiků)

Děkujeme vám, že díky vašim nákupům umožňujete našemu zahradnictví v těžké době přežít.Možná že není daleko doba, kdy vám to budeme moci oplatit. Nepřestaneme produkovat a dodávat, i kdyby virus řádil dál a zavřel půl republiky.

Zahradnictví Bílý jednorožec v Roblíně.


                       Pěstujeme chřest na vlastní zahrádce

Chřest je jedním z prvních jarních produktů. Výborný a stále oblíbenější, dnes na trhu cena nejde pod250 Kč/kg. Pěstování doma je možné, jen je to běh na delší trať. Založená chřestovna je záležitostí na mnoho roků, proto místo vyberte uvážlivě.  Pro co největší oslunění by záhony měly směřovat od severu k jihu, není to však naprostá nezbytnost. Není-li vaše zahrádka v místě úrodné půdy v Polabí, je dobré založit záhon ve výkopu šířky alespoň 60 cm a do hloubky 60- 80 cm naplněném dobrým kompostem.  Semínka před setím nechte den namočená v čisté vodě, pak vysejte do  výsevové misky naplněné substrátem. Vyklíčené rostlinky délky 5-8 cm přepikýrujte asi po 4 až šesti kusech do litrových kontejnerů s dobrou zeminou smíchanou s kompostem nebo pikýrovacím substrátem.  Při pravidelné zálivce a bezplevelné půdě vyrostou do podzimu do výšky několika decimetrů. Na podzim rostlinky zežloutnou a uschne jejich vrchní část. Po odstřihnutí suché části však zůstane živý  kořenový systém, ze kterého brzy na jaře vyraší nová rostlina šparglu. Po zmrzlých vyndávám kontejnery ze skleníku a sázím do připraveného  venkovního záhonu ve vzdálenosti 30 cm od sebe. Ve druhém roce rostliny zesílí a vytvoří dobrý kořenový systém. Plejeme a zaléváme do podzimu. Na podzim odstřihneme žluté stonky šparglu a záhon navršíme čerstvým   kompostem promíchaným s říčním pískem do hrůbku výšky 30 až 40cm. Koncem  února, po odtání sněhu hrůbky znovu  přihrábneme a zakryjeme chřestovou folii. Je černá z vrchní strany, bílá ze spodní a na okraji má zatěžovací kapsy k naplnění pískem.  Pod černou folií se půda rychle prohřeje a zanedlouho vyrazí první fazochy chřestu. Ve třetím roce života rostliny to ještě nebude žádná sláva, ale už lze sklízet první úrodu.  Na folii se objeví první hrbolky a po odkrytí folie lze začít chřest vyřezávat. K tomu mají v Holandsku speciální chřestové nože, u nás si je bohužel děláme sami. Po vyřezání bílých fazochů přihrneme půdu na rostliny a folii hned vracíme zpět na hrůbky, aby půda nevysychala  a neprochladla. Zálivku je dobré směrovat jen mezi hrůbky. Kvalitní zemina s pískem propustí vodu ke kořenům a vršek hrůbků není zbytečně příliš mokrý, což je dobré pro snadnou sklizeň. Pokud máte zájem o chřest zelený, stačí záhon na několik dní odkrýt, chřest rychle zezelená. V polovině června sezona chřestu končí.  Chřest necháme vyrůst do plné výšky(1,5 až 2m). Na podzim stvoly opět ostřiháme a záhony přihnojíme kompostem. Po 4 až pěti rocích pěstování a pravidelném  hnojení budeme konečně sklízet fazochy v síle , která už snese loupání škrabkou na brambory!

Zahrada Bílý jednorožec v Roblíně                               dne 9.11.2020 napsal zahradník  Vladimír